Danny Noack

Forum Replies Created

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Posts
  • Danny Noack
    Participant
    Post count: 15
    in reply to: Hanta virus #9371

    Hi Samuel, Max, Oscar and Kevin!

    Because rodents infect each other by spreading the virus through urine, saliva, feces and/or possibly biting, the virus keeps circulating in the rodent populations. In the Netherlands, yearly approximately 50 patients are diagnosed with hantavirus infection. That is a relatively small number of patients, and could mean that you don’t know anyone personally who has suffered from this infection. Infections are more likely to occur in areas where more wild rodents are present in nature, such as the region of Twente.

    Good luck,

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15

    Hi Els,

    1. Het voorkomen van infectie in wilde muizen is lastig aangezien daar weinig zicht op is. Als muis lassavirus bij zich draagt, scheidt hij een hele lange tijd het virus uit in urine en ontlasting. Om besmetting te voorkomen zou je iets moeten bedenken wat ingrijpt in het leven van wilde muizen, alleen dan zul je waarschijnlijk alle muizen moeten vangen en dat zorgt voor een besmettingsgevaar voor jezelf.
    2. Dat heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is dat je preventie hoofdzakelijk bestaat uit algemene preventie maatregelen om contact met wilde knaagdieren te verminderen. Met deze maatregelen kun je nooit zeker weten dat deze werken voor echt alle wilde knaagdieren. Daarom is het misschien verstandig om te zoeken naar maatregelen die juist het virus aangrijpen.
    3. Tegenwoordig zou je in veel delen wel elektrische apparaten kunnen installeren. De vraag is alleen of je dit bij de allerarmste wijken ook kunt doen. Daarnaast, hoe leg je de mensen goed uit dat hun toegang tot stroom bezet wordt door elektrische apparaten als bescherming tegen lassavirus? Ik kan me voorstellen dat dat niet de allerhoogste prioriteit heeft in bepaalde gebieden.

    Succes,

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15

    Hoi Ruben,

    De standaard methode van screening houdt in dat wilde knaagdieren worden gevangen en vervolgens in de longen van deze dieren gekeken wordt of er hantavirus aanwezig is. Dit wordt meestal gedaan met een PCR test (een zelfde principe als de neusswab bij covid-verdachte mensen). Voor deze methode heb je geen microscoop nodig. Alternatief, wordt er soms gekeken of de dieren neutraliserende antilichamen tegen hantavirussen in hun bloed hebben (dit heet een serologische test). Dat zegt alleen of de dieren ooit een hantavirus infectie gehad hebben en zegt dus niet of de dieren op het moment van testen een hantavirus infectie hebben (een PCR test zegt dat wel).

    Succes,

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15

    Hi Aniek,

    That is actually a great idea! At the moment I am not aware that such a “rapid test for hantavirus” exists. I do know that in 1997 a prototype test for Sin Nombre hantavirus was developed to test human blood for hantavirus in a similar way, however they still required a lab setting. Nowadays, we do have the tools to test more than just Sin Nombre hantavirus, but also other relevant hantaviruses like Puumala, Hantaan, Andes and Seoul virus. So I believe that your idea could be a very practical solution. However, there are some questions you need to think about: if a rodent is infected with hantavirus, does that mean its feces or urine contains the virus 100% of the time? If not, that would make the test a little bit less reliable. What is your next step if a rodent turns out to carry hantavirus? Why only test rodents, why not extent the test to humans that are believed to be infected by hantavirus?

    Great idea and good luck!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15

    Hoi Roos,

    Dat is inderdaad een mogelijkheid, al moet ik er wel bij zeggen dat het virus dan verdund wordt door het water en de kans dat het dan nog een andere rat of mens infecteert daarmee flink is afgenomen. Net als je je nu zou kunnen laten testen voor COVID met behulp van een swab in neus/keel, zou je een swab kunnen nemen van het water en met een PCR test kunnen kijken of het water nog hantavirus bevat. Zoals gezegd, is de kans dat het virus dan ook nog daadwerkelijk besmettelijk is, wel afgenomen.

    Ik hoop dat dit geholpen heeft!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15

    Hi Wilco,

    Bedankt voor je goede vragen. Er zijn meerdere oorzaken die bijdragen aan waarom er op dit moment nog geen vaccin op de markt is voor Lassavirus. Een van die oorzaken is dat het werken met het virus zelf praktisch lastig is. Aangezien Lassavirus als een ernstig pathogeen wordt gezien, kan onderzoek alleen maar plaatsvinden op enkele laboratoria ter wereld met het hoogste niveau van veiligheidsmaatregelen. Deze labs heten ook wel biosafety level 4 labs. Daarnaast is het inderdaad zo dat veruit de meeste cases met Lassavirus gebeuren rondom waar het bepaalde knaagdier leeft (Mastomys natalensis in West-Afrika). Tenzij deze muissoort ook gaat voorkomen in Nederland of het Lassavirus zich dermate muteert dat het efficiënt van mens naar mens kan worden overgedragen, zal het niet tot een gevaarlijke situatie in Nederland leiden. Met de huidige kennis, lijken beide scenarios niet erg realistisch.

    Groetjes,

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15

    Hoi Siem, Nika en Mees,

    Dit is zeker een creatief idee! Het is denk ik wel even goed voor jullie om te weten dat er op dit moment nog geen mogelijkheid is om hantavirus uit een knaagdier te krijgen en voor de rest niks aan het dier te schaden. Ook is een belangrijke vraag: wat is jullie plan voor de knaagdieren die het virus niet bij zich dragen? Uit de meeste veldstudies blijkt dat de meeste wilde muizen en ratten hantavirus niet bij zich dragen.

    Kortom, het is zeker een mogelijkheid om de oplossing te richten op wilde knaagdieren, maar op dit moment is er nog geen specifiek anti-hantavirus middel voor knaagdieren.

    Succes, jullie zijn goed op weg!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15

    Hoi Boas, Suriano, Wissam en Khadija,

    Wat jullie voorstellen klinkt als een goed idee; goed bezig! Helaas zijn er tot nu toe nog geen specifieke stofjes bekend die alleen tegen het hantavirus werken. Deze stofjes noemen wij antivirale middelen. Jullie zouden het verder kunnen uitwerken door te bedenken: wat moet er in dit gif zitten (denk aan antivirale middelen)? Waar en hoe zou je dit aan (alle) knaagdieren willen geven? Hoe zorg je ervoor dat er geen extra bijwerkingen zijn voor de knaagdieren die het gif eten? Hoe zorg je ervoor dat alle knaagdieren dit gif eten?

    Succes!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15
    in reply to: Preventiemiddelen #8557

    Hoi Tom, Mees en Levi!

    Goed dat jullie op tupoleum zijn gekomen. Dat is een bekend middel dat ook gebrukt wordt door onder andere de NS. Jullie idee klinkt haalbaar, maar bedenk wel: door elke maand dit uit te voeren, wordt de directe aanraking met ratten op die plaats veel groter. Dit is wel een risicofactor voor verspreiding van virussen (zoals Lassa). Tupoleum is ook relatief duur, denk je dat dit haalbaar is in sommige plaatsen in Afrika? Zitten mensen in armere delen van Afrika hier op te wachten denk je? Vogelvoer klinkt als een goed idee, maar wat doet dit met de vogels denken jullie?

    Veel succes!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15
    in reply to: Preventiemiddelen #8499

    Hoi Morris, Tijn, Eva, Latisha!

    Wat leuk dat jullie onderzoek gaan doen naar het lassavirus. Ook voor jullie raad ik aan te kijken naar de LCI richtlijnen. Wat betreft patiëntenvoorlichting, staat er een interessant artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ik kan me voorstellen dat sommige informatie daaruit wat lastig is, maar probeer er de dingen uit te filteren die voor jullie van belang zijn.

    Succes!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15
    in reply to: Preventiemiddelen #8500

    Hoi Mees, Tom en Levi!

    Wat een creatief idee! Er zijn verschillende geuren bekend waar ratten wel en niet van houden. Kijk daarvoor ook maar gerust op websites van rattenbestrijders.

    Succes!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15
    in reply to: Preventiemiddelen #8380

    Hoi Beti, Job en Geroy!

    Goed om te zien dat jullie er zo goed mee bezig zijn! Wat betreft jullie vragen, zou ik jullie graag willen wijzen op een paar websites:
    – Op de website van het RIVM staat wat er tegenwoordig aan preventie gedaan kan worden
    – De LCI richtlijnen gaan hier zelfs wat dieper op in
    – In de Staat van Zoönosen staan de meest recente updates wat betreft de situatie in Nederland

    In de Staat van Zoönosen kunnen jullie vinden dat het testen van (wilde) ratten vaak toch aantoont dat veel ratten niet besmet zijn met Seoul virus. Wat denken jullie dat het gevolg is van ratten doden met rattengif, nu jullie dit weten?

    Het idee voor de inenting vind ik creatief, maar hoe zouden jullie dat willen doen? Hebben jullie al voorbeelden kunnen vinden dat dit heeft gewerkt voor andere virussen?

    Qua veldwerk is het misschien leuk om jullie te richten op de bewustwording van hantavirus infecties. Zijn rattenfokkers in de buurt zich er bewust van dat ze besmet kunnen worden met Seoul virus? Zijn huisartsen er bewust van dat hantavirus een optie kan zijn voor diagnose bij mensen met koorts en nierklachten?

    Heel veel succes!

    Danny

    Danny Noack
    Participant
    Post count: 15
    in reply to: Preventiemiddelen #8371

    Hoi Cas, Lieke & Famke!

    Een pil kan zeker een vorm van preventiemiddel zijn. Een goed voorbeeld hiervan is PrEP ter voorkoming van HIV (AIDS). Wat er dan precies voor antivirale stofjes in pillen zou moeten komen voor knaagdier overdraagbare virussen, is helaas nog niet bekend.

    Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke groep mensen die direct risico lopen. Infecties door knaagdier overdraagbare virussen komen relatief weinig voor, dus gaat het vrij lastig worden om mensen op grote schaal te overtuigen pillen te gaan slikken ter preventie.

    Op de website van het RIVM kunnen jullie veel informatie vinden, ook over welke vormen van preventie er al worden gedaan.

    Succes!

    Danny

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)