Danny Noack

Forum Replies Created

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • Danny Noack
  Participant
  Post count: 9

  Hoi Siem, Nika en Mees,

  Dit is zeker een creatief idee! Het is denk ik wel even goed voor jullie om te weten dat er op dit moment nog geen mogelijkheid is om hantavirus uit een knaagdier te krijgen en voor de rest niks aan het dier te schaden. Ook is een belangrijke vraag: wat is jullie plan voor de knaagdieren die het virus niet bij zich dragen? Uit de meeste veldstudies blijkt dat de meeste wilde muizen en ratten hantavirus niet bij zich dragen.

  Kortom, het is zeker een mogelijkheid om de oplossing te richten op wilde knaagdieren, maar op dit moment is er nog geen specifiek anti-hantavirus middel voor knaagdieren.

  Succes, jullie zijn goed op weg!

  Danny

  Danny Noack
  Participant
  Post count: 9

  Hoi Boas, Suriano, Wissam en Khadija,

  Wat jullie voorstellen klinkt als een goed idee; goed bezig! Helaas zijn er tot nu toe nog geen specifieke stofjes bekend die alleen tegen het hantavirus werken. Deze stofjes noemen wij antivirale middelen. Jullie zouden het verder kunnen uitwerken door te bedenken: wat moet er in dit gif zitten (denk aan antivirale middelen)? Waar en hoe zou je dit aan (alle) knaagdieren willen geven? Hoe zorg je ervoor dat er geen extra bijwerkingen zijn voor de knaagdieren die het gif eten? Hoe zorg je ervoor dat alle knaagdieren dit gif eten?

  Succes!

  Danny

  Danny Noack
  Participant
  Post count: 9
  in reply to: Preventiemiddelen #8557

  Hoi Tom, Mees en Levi!

  Goed dat jullie op tupoleum zijn gekomen. Dat is een bekend middel dat ook gebrukt wordt door onder andere de NS. Jullie idee klinkt haalbaar, maar bedenk wel: door elke maand dit uit te voeren, wordt de directe aanraking met ratten op die plaats veel groter. Dit is wel een risicofactor voor verspreiding van virussen (zoals Lassa). Tupoleum is ook relatief duur, denk je dat dit haalbaar is in sommige plaatsen in Afrika? Zitten mensen in armere delen van Afrika hier op te wachten denk je? Vogelvoer klinkt als een goed idee, maar wat doet dit met de vogels denken jullie?

  Veel succes!

  Danny

  Danny Noack
  Participant
  Post count: 9
  in reply to: Preventiemiddelen #8499

  Hoi Morris, Tijn, Eva, Latisha!

  Wat leuk dat jullie onderzoek gaan doen naar het lassavirus. Ook voor jullie raad ik aan te kijken naar de LCI richtlijnen. Wat betreft patiëntenvoorlichting, staat er een interessant artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ik kan me voorstellen dat sommige informatie daaruit wat lastig is, maar probeer er de dingen uit te filteren die voor jullie van belang zijn.

  Succes!

  Danny

  Danny Noack
  Participant
  Post count: 9
  in reply to: Preventiemiddelen #8500

  Hoi Mees, Tom en Levi!

  Wat een creatief idee! Er zijn verschillende geuren bekend waar ratten wel en niet van houden. Kijk daarvoor ook maar gerust op websites van rattenbestrijders.

  Succes!

  Danny

  Danny Noack
  Participant
  Post count: 9
  in reply to: Preventiemiddelen #8380

  Hoi Beti, Job en Geroy!

  Goed om te zien dat jullie er zo goed mee bezig zijn! Wat betreft jullie vragen, zou ik jullie graag willen wijzen op een paar websites:
  – Op de website van het RIVM staat wat er tegenwoordig aan preventie gedaan kan worden
  – De LCI richtlijnen gaan hier zelfs wat dieper op in
  – In de Staat van Zoönosen staan de meest recente updates wat betreft de situatie in Nederland

  In de Staat van Zoönosen kunnen jullie vinden dat het testen van (wilde) ratten vaak toch aantoont dat veel ratten niet besmet zijn met Seoul virus. Wat denken jullie dat het gevolg is van ratten doden met rattengif, nu jullie dit weten?

  Het idee voor de inenting vind ik creatief, maar hoe zouden jullie dat willen doen? Hebben jullie al voorbeelden kunnen vinden dat dit heeft gewerkt voor andere virussen?

  Qua veldwerk is het misschien leuk om jullie te richten op de bewustwording van hantavirus infecties. Zijn rattenfokkers in de buurt zich er bewust van dat ze besmet kunnen worden met Seoul virus? Zijn huisartsen er bewust van dat hantavirus een optie kan zijn voor diagnose bij mensen met koorts en nierklachten?

  Heel veel succes!

  Danny

  Danny Noack
  Participant
  Post count: 9
  in reply to: Preventiemiddelen #8371

  Hoi Cas, Lieke & Famke!

  Een pil kan zeker een vorm van preventiemiddel zijn. Een goed voorbeeld hiervan is PrEP ter voorkoming van HIV (AIDS). Wat er dan precies voor antivirale stofjes in pillen zou moeten komen voor knaagdier overdraagbare virussen, is helaas nog niet bekend.

  Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke groep mensen die direct risico lopen. Infecties door knaagdier overdraagbare virussen komen relatief weinig voor, dus gaat het vrij lastig worden om mensen op grote schaal te overtuigen pillen te gaan slikken ter preventie.

  Op de website van het RIVM kunnen jullie veel informatie vinden, ook over welke vormen van preventie er al worden gedaan.

  Succes!

  Danny

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)